Papa Franjo – 28. nedjelja kroz godinu, nagovor prije Angelusa

angelus(1)

Mladić koji dolazi pokloniti se Isusu te mu postavlja pitanje: Što mi je činiti da baštinim život vječni (tj. sreću)? Vječni život nije samo život ‘s one strane’, nego život punine, bez ograničenja, rekao je papa Franjo.

Isusov odgovor na ovo pitanje upućuje na zapovijedi koje se odnose na ljubav prema bližnjemu. Isprva se čini da je mladić besprijekoran, ali mu opsluživanje zapovijedi očito nije dovoljno; ne zadovoljava njegovu čežnju za puninom. Isus naslućuje ovu želju mladiću te ga ‘pogleda i zavoli’. Ipak Isus otkriva i mladićevu slabu točku. Daje mu konkretnu ponudu: da proda sve što posjeduje siromasima te potom da ga slijedi. Mladićevo je srce bilo podijeljeno između dvojice gospodara: između Boga i bogatstva te otiđe žalostan. Ovo nam pokazuje da između vjere i navezanosti na bogatstvo nema suživota te se početni uzlet mladića pretvorio u nesreću i brodolom, pojasnio je Papa, a izvještava Radio Vatikan.

U drugom prizoru Isus se okreće svojim učenicima i kaže: Kako je teško bogatašu ući u Kraljevstvo nebesko! Na čuđenje učenika: Pa, tko se onda može spasiti?!, Isus odgovara ohrabrenjem: ljudima je to nemoguće, ali ne Bogu. Uzdamo li se u Gospodina možemo nadvladati sve zapreke koji nam se ispriječe na putu vjere da ga slijedimo. Uzdati se u Gospodina; On će nam dati snagu i spasenje; On nas prati, rekao je Sveti Otac.

U trećem prizoru Isus svečano kaže: zaista vam kažem: tko sve ostavi kako bi me slijedio, imat će život vječni u budućnosti, a stostruko već u ovom vremenu (rr. 29-30). Ovo ‘stostruko’ sastoji se od stvari koje smo prije posjedovali, a potom napustili, a koje se na koncu ponovno pronalaze, beskrajno umnožene. Rješavamo se dobara, a zauzvrat uživamo istinsko dobro; oslobađamo se robovanja stvarima, a postižemo slobodu služenja u ljubavi; odričemo se posjedovanja, a primamo radost darovanoga. Isus je rekao da je ‘blaženije davati nego primati’, objasnio je Papa.

Mladić nije dopustio da ga osvoji Isusov pogled ljubavi i stoga se nije mogao promijeniti. Samo prihvaćajući s poniznom zahvalnošću Gospodinovu ljubav, oslobađamo se zavodljivosti idola i sljepoće svojih iluzija. Novac, uživanje i uspjeh zaslijepe, a zatim razočaraju: obećavaju život, a pribavljaju smrt. Gospodin traži da se oslobodimo ovih lažnog bogatstva kako bismo ušli u istinski život punine; sjajan i vjerodostojan.

Papa se zatim obratio mladima na trgu s pitanjem: „Jeste li osjetili na sebi Isusov pogled? Što ćete mu odgovoriti? Želite li Trg napustiti s Isusovom radošću u srcu ili sa žalošću koju vam pribavlja ovaj svijet?”, upitao je Papa, dodavši: Neka nam Djevica Marija pomogne da svoje srce otvorimo Isusovoj ljubavi, koja jedina može ispuniti našu žeđ za srećom.

Nakon molitve Angelusa u nedjelju 11. listopada papa Franjo se osvrnuo na tragični događaj u Ankari gdje je u napadima bombaša samoubojica poginulo najmanje 95 osoba te je uputio apel za mir: „Bol zbog brojnih mrtvih. Bol zbog ranjenih. Bol zbog toga što su atentatori pogodili nezaštićene i miroljubive osobe. Dok molim za tu dragu zemlju, molim Gospodina da primi duše poginulih te da utješi one koji trpe i njihove obitelji”.

 

Izvor: bitno.net