Osvijestimo se

Kada netko započinje s nečim često kao savjet možemo čuti frazu da su za izgraditi kuću potrebni dobri temelji. Većina nas smo katolici po odgoju i kao takvi primili smo manje-više sve sakramente zapravo nesvjesni onoga što primamo. Idemo na misu često ne slušajući i ne znajući što se istinski događa tijekom misnog slavlja, nego smo prisutni jer su nas roditelji tjerali dok smo bili mlađi pa nam je to nekako ušlo u naviku (obično nakon krizme većina prestane ići u crkvu). Sada, u zrelijoj dobi, idemo na misu iz te iste navike – možemo ili ne moramo otići. No koliko zapravo razmišljamo i pripremamo se za misu, odnosno, euharistiju? Pročitamo li evanđelje prije mise? Čitamo li uopće Sveto pismo? Sve te navedene radnje spadaju u temelje naše vjere. Kakvi su nam ti temelji zapravo, kakva može biti kuća izgrađena na takvim temeljima?
Vjera je jedno moćno sredstvo. Velika odlika naše vjere je da se ne zadovoljava jednostavnim odgovorima, bilo da se radi o liturgiji, proučavanju Svetog pisma, otajstvima, moralnim pitanjima ili pak učenju Crkve kroz povijest. Stvari koje nas Crkva uči kroz filozofiju i teologiju rezultati su stoljeća i stoljeća molitve i promišljanja crkvenih otaca, tako da ako se ikad nađemo u situaciji da trebamo obraniti našu vjeru, trebali bi nešto i znati o njoj.
Zašto onda uopće razmišljati o takvim stvarima? Upravo zato što nam je Bog dao razum da ga koristimo, da razmišljamo, da propitujemo – jer ako nam svijet postavi kompleksna pitanja, naši odgovori bi trebali biti jednako kompleksni. Međutim, tu nailazimo na problem – često ne razumijemo takve odgovore i stoga svaki problem na koji naiđemo pokušamo izbanalizirati i pojednostaviti. Nekada baš trebamo odabrati duži put, zagrebati ispod površine, ne samo tražiti brza rješenja nego pokušati razumjeti povijest i filozofiju koja se krije iza odgovora. Samo zato što smo ljudi od vjere ne bi se trebali bojati znanja.
Koliko god nam je vjera i pouzdanje bitno, razum nam je također važan da se približimo Bogu – jer zašto se zadovoljiti s jednostavnim odgovorima ili poluistinama kad nam je Bog objavio svoju riječ u Bibliji i dao nam potreban alat da je proučavamo. Kad smo zadnji put potražili odgovor na neko pitanje u Svetom pismu? Ako smo zaista ono što tvrdimo da jesmo – kršćani, i samim time sljedbenici Isusa Krista (između ostalog i povijesne osobe), a ne neke ideologije, zar ne bi trebali sve znati o njemu, jer će nas to znanje na kraju krajeva i približiti njemu.
Nemojmo se nikada zadovoljiti s površnošću ni u čemu, pa tako ni u našem odnosu s Isusom. Proučavajte, propitkujte, diskutirajte i vidjet ćete kako će vam se otvoriti novi vidici.