BLAGDAN PREOBRAŽENJA GOSPODINOVA – 6. kolovoza 2017.

Svete mise: 9 i 20 h


Ljudski život je kao jedno putovanje. Svaki putnik se umori od puta. Možda mu nekada dođe da odustane i da se vrati. Zato su važni trenuci odmora. Važna je podrška. Lijepo je čuti riječ ohrabrenja: Samo naprijed. Nisi zalutao. Na pravom si putu. Današnji blagdan je ispit svakome od nas jesmo li i koliko na pravome putu. Kao što je Isus ohrabrio svoje apostola tako i nama danas želi dati podršku da ustrajemo. Biti kršćanin znači prenositi dar vjere i optimizma, a ne zapomagati kako je svijet zao i pokvaren. Ne biti škrt u podršci onima koji su s tobom na putu.

Isus se često molio. Za molitvu je birao posebna mjesta sabranosti i tišine. Kad se ispune preduvjeti može se stvoriti i raspoloženje. Kršćaninu je potrebno vrijeme za molitvu. U životu ima toliko stvari koje nam kvare raspoloženje. Negativne misli i pesimizam ne daju nam da vidimo svijet i ljude oko sebe. Učenici koji je Isus izabrao sjećali su se kao da su ušli u neki drugi svijet, svijet neba i rajske ljepote koju nikada prije nisu doživjeli. U misi, molitvi i duhovnim obnovama možemo otkriti svijetlu stranu života. Kad se čini da nema izlaza, u molitvi otkrivamo Boga koji čeka da njemu povjerimo sve svoje brige. A ne da grčevito držimo kako treba biti onako kako smo mi isplanirali. Sveto pismo nas uči da osluškujemo što je Božja volja, što on želi od našega života.

Preobraženje je čežnja čovjekova života. Petar se osjeća pun radosti i sreće prema kojoj teži njegovo biće. Na sve drugo je zaboravio i ne želi se vratiti tamo odakle su došli. Jedino što želi je ostati tu s Učiteljem. Boji se da bi svega moglo nestati. Zato želi zaustaviti vrijeme i sagraditi sjenice, podignuti šator. Ljudi podižu hramove, grade crkve, sastavljaju obrede kao da i Boga žele označiti prostorom i vremenom. Najteže nam je prihvatiti tajnu utjelovljenja, Boga koji je postao čovjekom, koji je blizak i sveprisutan.

Velika je stvar znati slušati. Važno je osluškivati što mi Bog govori. Bog progovara glasom savjesti, glasom prirode, glasom drugih ljudi, glasom događaja koji nas okružuju i konačno, progovara nam u Isusu: Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga! Isus je onaj kojem su prethodili Mojsije i proroci. Neka nam progovara riječ Božja i neka nas ona oblikuje. Božji glas nas poziva na dobrotu, pomaganje, opraštanje, prijateljstvo, ljubav, na najplemenitije i uzvišenije. Nije jednostavno čuti Božji glas kad drugi glasovi pozivaju na ostvarivanje vlastitih prohtjeva, dobitak, užitak i zaradu.

Na gori preobraženja Petar kaže Isusu da im je dobro. Biti u nebu je cilj svih naših želja. Možda ne očekujemo tamo susresti Krista. Ili to ne želimo. Možda se bojimo biti s Kristom. Naša molitva, a posebno sveta misa bi trebalo biti tako lijepo pripremljena i doživljena da nas vodi k gledanju Božje ljepote. Što oko nije vidjelo i ljudsko uho nije čulo to je Bog pripravio onima koji ga ljube.